Krojenie i szatkowanie w gastronomii – jak ułatwić sobie zadanie

Jak stworzyć pyszny posiłek? Odpowiednio dobrane, smaczne składniki to ważny element… ale wcale nie jedyny, o którym trzeba pamiętać. Oprócz tego konieczne jest właściwe obrobienie składników spożywczych. Rozumie się przez to takie techniki kulinarne jak na przykład krojenie oraz szatkowanie. Jak ułatwić sobie to zadanie, by można było wykonywać je łatwo i bez zbędnego wysiłku? Jeśli szukasz rozwiązania, mamy je dla Ciebie: szatkownica gastronomiczna oraz krajalnica do wędlin.

Krojenie, szatkowanie w gastronomii

Dzięki krojeniu i szatkowaniu możemy pozytywnie wpłynąć na jakość oraz smak potraw. Jeśli dobrze podejdziesz do tych technik przygotowania składników spożywczych, może to pozytywnie wpłynąć na:

  • konsystencję,
  • smak,

poszczególnych produktów. Przykładem takiego stanu rzeczy jest krojenie cebuli na mniejsze kawałki. Dzięki temu możemy znacząco przyspieszyć proces jej gotowania, a także – co również warto mieć na uwadze – umożliwić lepsze wnikanie jej smaku do potrawy.

Kolejnym ciekawym przykładem jest szatkowanie mięsa. Działanie to jest w stanie znacząco ułatwić jego przyprawianie oraz smażenie na patelni.

Czasem się o tym zapomina, ale w rzeczywistości prawidłowe krojenie oraz szatkowanie jest ważne również z punktu widzenia bezpieczeństwa żywnościowego. Przede wszystkim, niewłaściwe krojenie lub szatkowanie może doprowadzić nawet do skażenia żywności bakteriami. Skutek jest w takiej sytuacji dość łatwy do przewidzenia – choroba lub zatrucie pokarmowe.

Poprawne ich użycie ma spory wpływ na efektywność podczas wykonywania codziennych prac w kuchni. Dzięki nim możliwe jest szybsze przygotowywanie potraw, a także minimalizowanie strat. Przykładowo, dobrze pokrojone warzywa łatwiej gotują się i układają w garnku, co przyspiesza proces gotowania.

Jeśli zatem chcesz realizować prace w gastronomii, przestrzegając jednocześnie zasad higieny oraz bezpieczeństwa żywnościowego, zadbaj nie tylko o regularne mycie sztućców itp., ale także dobór odpowiednich narzędzi. Ciekawe rozwiązania w tej kategorii można znaleźć w ofercie gastroplaneta.pl.

Szatkownica, krajalnica – kiedy mogą się przydać?

W nowoczesnych restauracjach stosuje się na co dzień na przykład takie narzędzia jak:

  • szatkownica gastronomiczna – dzięki użyciu tych narzędzi możliwe jest sprawne szatkowanie warzyw, owoców czy mięsa. Warto zdecydować się na takie rozwiązanie, jeśli przygotowujemy różnego rodzaju sałatki owocowo-warzywne, mięsne czy rybne,
  • krajalnica do wędlin – urządzenia te zapewniają precyzyjne i szybkie krojenie mięsa, kiełbas czy serów na cienkie plasterki. Narzędzie to jest niezwykle przydatne w tych kuchniach, w których przygotowuje się kanapki, sałatki czy przystawki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *