Dieta bez laktozy

Dieta bez laktozy to sposób leczenia osób, których organizm nie jest w stanie strawić cukru znajdującego się w mleku. Dzięki tego typu diecie łagodzone są objawy nietolerancji pokarmowej oraz zapobiega się ich nawrotu. Jest to więc dieta eliminacyjna, która jest sposobem objawowego leczenia nietolerancji laktozy.
 Nietolerancja laktozy objawia się wzdęciami, bólem brzucha, biegunkami. Rezygnacja z cukru mlecznego powinna osłabić lub też zlikwidować te objawy, dlatego też zmiana jadłospisu jest bardzo ważna. Na rynku jest dostępnych wiele produktów bez laktozy, więc zmiana nawyków żywieniowych nie musi się wiązać z rezygnacją z ulubionych potraw.
 

Na czym polega dieta bez laktozy ?


 Dieta eliminacyjna jest kwestią indywidualną, gdyż u każdego niedobór laktozy występuje na różnym poziomie. Założeniem diety bez laktozy jest całkowita eliminacja z codziennych posiłków lub znaczne ograniczenie spożywania produktów z laktozą. Co ważne, nie zawsze trzeba całkowicie wyłączyć je z jadłospisu. Osoby, które mają pierwotny i wtórny niedobór laktozy, nie muszą kompletnie jej wykluczyć i mogą sobie pozwolić na jej spożywanie, lecz w mocno ograniczonych ilościach. Konieczne jest poznanie, jakie ilości są dopuszczalne i ściśle się
 trzymać tego limitu. Gdyby objawy nietolerancji nagle się nasiliły, należy całkowicie zrezygnować z laktozy.

Niektóre osoby mają wrodzony niedobór latazy, dlatego też nie mogą spożywać nawet niewielkich ilości pożywienia zawierających w sobie laktozę, gdyż jest to niebezpieczne dla ich zdrowia. Osoby takie bezwzględnie muszą przestrzegać zasady, jaką jest dieta bez laktozy.
 
 Osoby, które mają pierwotny i wtórny niedobór laktazy, mogą spożywać przetwory mleczne, które zostały poddane fermentacji, m.in.: maślankę, śmietanę, sery pleśniowe, jogurty naturalne, kefiry. Zawierają one bakterie probiotyczne, które produkują laktazę, a więc wspomagają proces, jakim jest rozkład cukru mlecznego. Po ich spożyciu objawy nietolerancji nie powinny się pojawić, a mogą nawet się zmniejszyć. Osoby takie mogą również jeść sery twarde dojrzewające, gdyż zawierają one jedynie znikome ilości laktozy i są dobrze tolerowane przez organizm. W sklepach bez problemu znajdziemy produkty o obniżonej zawartości laktozy, które są bezpieczne dla osób zmagającymi się z nietolerancja pokarmową. Warto również kupować produkty bez laktozy, które coraz częściej można znaleźć w większości sklepów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *